Velg en side

Stadig flere nordmenn oppfyller hyttedrømmen og i år har mildt sagt vært et skikkelig hytteår. Veldig mange som kjøper hytte velger å gå for det som heter «full standard» men det er fortsatt stadig flere som kjøper hytte uten strøm. Dette er et helt annet hytteliv og de som gjør dette har gjerne et solcellepanel for å bøte på de særlige behovene man har.

Solcellepanel var faktisk veldig vanlig på de første hyttene som kom i Norge. Når man egentlig kun trengte litt strøm for å gi litt lys og kanskje til en radio. Nå har behovene til nordmenn endret seg også de som har hytte uten strøm. Vi har dingser som:

  • Mobiltelefon
  • Ipad
  • Kindle

Ikke minst så bruker vi dingsene på en litt annen måte enn tidligere. Vi ser på TV-serier, spiller på casino og spiller andre spill. Dette er alle operasjoner som krever en del strøm og som gjør at vi faktisk må lade dingsene hver eneste dag.

For oss voksne er dette normalt ganske så uproblematisk men for alle de som har barn så er dette å gå uten muligheten til å spille ganske så frustrerende. Det kan i tillegg være ganske så frustrerende for de voksne som plutselig har barn som ikke vet helt hva de skal gjøre.

Et vanlig gammelt solcellepanel vil ikke kunne produsere nok strøm til å spille. For å kunne spille på en hytte uten strøm så er man nødt til å ha et kraftig solcellepanel og ikke minst en heftig batteribank. Før så kostet batterier veldig mye penger men nå får du en brukbar batteribank for rundt 10000,-.

Hvis du ønsker å gå skikkelig «all in» så kan du kjøpe solcellepanel + batteribank + en inverter. En inverter kan gjøre at du faktisk kan bruke vanlig 230v dingser. Dette er en fordel for det gjør gjerne at man kan lade raskere og kanskje ta en runde med støvsugeren hvis man trenger.

Kan jeg montere selv?

Det har kommet nye regler på montering av solcelleanlegg og hvis du skal ha et 230v anlegg så skal du ha en elektriker som godkjenner anlegget. Vi vet at det er veldig få som faktisk gjør dette men det kan være lurt hvis du ønsker ha et anlegg som er trygt montert.