På Orkanger utenfor Trondheim skal solceller, intelligente batterier og smarthusteknologi samspille for å skape fremtidens miljøvennlige hjem.
— Flere utbyggere burde bygge miljøvennlig – løsningene er der. Jeg håper dette prosjektet vil inspirere andre til å velge grønnere løsninger, sier Martin Wormdal i Salvesen & Thams Eiendom.
De ni miljøvennlige rekkehusene utvikles av Thams Eiendomsutvikling som eies av boligbyggelaget TOBB og Salvesen & Thams Eiendom.
Wormdal mener boligene vil bli blant de mest energieffektive boligene i regionen. Solcellene på taket er anslått til å dekke halvparten, 4.500 KWh, av boligenes totale energibehov på 9.000 KWh. Et gjennomsnittlig norsk rekkehus forbruker om lag 15.000 KWh per år ifølge Fjordkraft. Byggestart er planlagt våren 2020.
Boligene vil være såkalte «passivhus». Det betyr at rekkehusene vil være særdeles godt isolert, noe som reduserer behovet for energi til oppvarming.
— Bærekraftige materialvalg og teknologi gjør dette til et av regionens mest miljøvennlige boligprosjekter. Boligene utstyres med smarthusteknologi slik at man kan styre strømmen på en økonomisk og miljøvennlig måte. Det er eksempelvis helt unødvendig å varme opp boligen til 24 grader når ingen er hjemme, sier Wormdal og fortsetter:
— Vi vil også tilby batterilagring som tilvalg i prosjektet. Da kan solstrømmen lagres, noe som medfører at man får utnyttet mer av egenprodusert solstrøm.
Batteripakkene Wormdal snakker om produseres av energistyringsselskapet Eaton, og har navnet Eaton xStorage Home.
Hvordan vi betaler for strøm kan endres
For å optimalisere energiforbruket i boligene har Salvesen & Thams hentet inn eksperthjelp fra HVACS. Selskapet spesialiserer seg på solceller og energilagring.
Arne Ivar Sundseth i HVACS syntes det er givende at utbyggere i Trøndelag er fremoverlent og tar i bruk nye miljøvennlige løsninger. Det blir viktigere og viktigere i årene fremover.
— Hvordan vi betaler for strøm er i endring. Med stor sannsynlighet vil det innføres «rushtidsavgift» på strøm innen få år. Det innebærer i praksis at det blir dyrt å bruke strøm på morgenen før jobb og på ettermiddagen når man kommer hjem fra jobb, forklarer Sundseth.
Det er NVE som har kommet med forslaget om å innføre «rushtidsavgiften» som på fagspråket kalles effektbaserte tariffer. Formålet er å kutte topper i nordmenns strømforbruk.
— Batteriene vil kunne spare boligeierne for denne «rushtidsavgiften» gjennom å hente opp lagret solstrøm fra batteriet, forklarer Sundseth som mener energilagring i kombinasjon med fornybare energikilder er et smart miljøgrep.
— Det har vært og er en enorm vekst i solcellemarkedet. Men i dette prosjektet tar man det et skritt lenger med både smarthusteknologi og batterier. Det gjør at boligeierne kan handle strøm fra nettet på de tidspunkter av døgnet der strømmen er billig, samtidig som man utnytter mer av egenprodusert solenergi. I så måte er dette et svært fremtidsrettet boligprosjekt, forklarer Sundseth.
— Energilagring gir bedre utnyttelse av strømnettet og gjør det mer lønnsomt å ta i bruk fornybar energi. Fageksperter fremhever energilagring som en av verdens viktigste teknologier akkurat nå, sier administrerende direktør for Eaton i Norge, Jon Helsingeng.
— Vi lanserte energilagringssystemet for om lag ett og et halvt år siden. I løpet av denne tiden har batteriene blitt testet i Norge gjennom det store EU-finansierte energiprosjektet Invade. Batterisystemet brukes eksempelvis for å muliggjøre elbillading i kombinasjon med solceller i kjøpesentre og borettslag, og for å sikre god energistyring med solcellepaneler på idrettsarenaer og i boliger. At vi har fremtidsrettede boligutviklere som Salvesen & Thams på Orkanger, er avgjørende for at vi skal lykkes med den grønne omstillingen, avslutter Helsingeng.