Velg en side

Solenergi er en av de reneste fornybare kraftkildene vi kjenner til, og de installasjonene som kreves for å dra nytte av den er betraktelig mindre belastende på nærområdene som for eksempel vann- eller vindkraft er. Begge de to sistnevnte er også svært gode kilder til fornybar energi, men de forutsetter installasjoner som setter store spor etter seg i naturen.

Funfact
Visste du at Madrid er en av de byene som gir deg mest sol for pengene i Europa? Og ikke nok med det, de har et fantastisk fotballag som så absolutt anbefales å kjøpe fotballbilletter til. Hvis du ønsker å oppleve massevis av sol – og energisk fotball, slik bare spanjolene kan gjøre det.

For å utnytte solenergi kreves det imidlertid ikke så mye annet enn god plass, men da solcellepanel ikke behøver faste installasjoner som forutsetter hverken bygging av master eller å demme opp elver, er de mye bedre egnet til de situasjoner man ikke ønsker å sette spor etter seg i omgivelsene.

Solcellepanelene behøver heller ikke monteres i naturlige omgivelser, men kan like gjerne settes opp i byer, eller andre steder det finnes en flate å sette dem fast på. Fotballarenaer er spesielt egnet, da de ofte har svært store flater som egentlig ikke brukes til noe som helst ut over å beskytte tilskuerne mot vær og vind hvis det skulle være nødvendig.

Dette har flere nå fått øynene opp for, og blant annet har den norske fotballklubben Odd inngått en samarbeid med sin hovedsponsor, Skagerak Energi, om å utstyre sin fotballarena, Skagerak Arena, med solcellepaneler. Planen er å samle solenergi om dagen, som så lagres på store batterier og benyttes til å lyse opp anlegget om kvelden. Overskuddet av produksjonen selges og føres ut på det offentlige strømnettet, slik at det på sikt også vil bidra økonomisk til klubben.

Tilsvarende prosjekter er også satt i gang andre steder i verden, blant annet har den engelske fotballklubben Forest Green Rovers tatt mål av seg om å bli den mest klimanøytrale klubben i verden, og den første som sertifiseres som karbonnøytral av FN.

Dette er svært interessante prosjekter, som ikke bare vil utnytte ubrukte arealer på de forskjellige arenaene verden over, det vil også på sikt kunne gi klubbene en kjærkommen ekstrainntekt, samtidig som de er med på å lette belastningene på miljøet på en svært enkelt måte.

Det er selvfølgelig ikke alle steder som er like velegnet for slike prosjekter, men så lenge mulighetene er der, er det så absolutt positivt noen velger å gjøre noe med dette.